ChiWalking

Workshop ChiWalking

Lichtvoetig wandelen, dat willen we bereiken met ChiWalking. In een workshop ChiWalking leer je deze wandeltechniek onder de knie te krijgen. Zin om de techniek te leren? Stuur mij dan een bericht

Net als bij ChiRunning zorgen een goede houding, ontspanning in de ledematen en gebruik maken van de zwaartekracht ervoor dat je vanuit ontspanning wandelt. ChiWalking is een heel nieuwe wandeltechniek, waarin bij het wandelen een aantal principes uit de T’ai Chi worden toegepast. ChiWalking is geschikt voor de beginnende en gevorderde wandelaars en voor alle conditieniveaus. De techniek is ontwikkeld in de Verenigde Staten door Danny en Katherine Dreyer.

T’ai Chi is een Chinese vechtkunst waarin mentale en fysieke balans en kracht centraal staan. Chi staat voor levensenergie en -kracht en ChiWalking leert je om die kracht te gebruiken. In T’ai Chi ontstaat alle beweging vanuit de kern en beweegt langs een (imaginaire) verticale as door het midden van je lichaam. Bij ChiWalking is je kern (bekkengebied) sterk en zijn je ledematen relatief ontspannen. De krachten die je tijdens het lopen tegenkomt worden optimaal gebruikt, zodat je efficiënt loopt en blessures voorkomt. Je maakt met ChiWalking bijvoorbeeld gebruik van de zwaartekracht in plaats van die telkens te moeten overwinnen. ChiWalking maakt ook gebruik van het principe van de geleidelijke vooruitgang. Elke ontwikkeling gaat stap voor stap en heeft eigen groeistadia. Een geleidelijke ontwikkeling zorgt voor een stabiele basis en alles hoeft niet tegelijk veranderd te worden. Het proces is net zo belangrijk als het resultaat.

Luisteren naar je lichaam speelt een belangrijke rol bij het aanleren van de techniek. Mooie ervan is dat je het elk moment van de dag kunt oefenen. Het gaat om het observeren, van je bewegingen, je ademhaling, je houding. ChiWalking focust de geest, versterkt je kern en brengt energie in je leven. Je leert te wandelen en te bewegen met stabiliteit en balans. Door de nadruk op de juiste lichaamshouding heeft ChiWalking een positief effect op de rest van het dagelijkse leven.

De bouwstenen voor ChiWalking

De houding is de belangrijkste bouwsteen voor ChiWalking. Door je heupen, schouders en enkels op een lijn te brengen en je bekken recht te houden creeer je een rechte kolom. Deze houding zorgt dat je botten, banden en pezen je houding in stand houden en je spieren worden ontzien. Hierdoor loop je veel efficienter en voorkom je pijn aan je onderrug, heupen, knieën, schouders en nek. Door vanuit deze rechte kolom iets naar voren te hellen, maak je tijdens het wandelen gebruik van de zwaartekracht. Je wordt daardoor veel minder snel moe.

Bij ChiWalking blijft je paslengte ongeveer gelijk. Je strekt je been niet voor je uit, waardoor je been licht gebogen vlak voor je lichaamszwaartepunt neerkomt. Verder til je je voeten op zonder je af te zetten. Tijdens het wandelen blijven je kuiten en enkels ontspannen. Samen met de lichte helling wordt de voorwaartse beweging ingezet vanuit je kern: je bekken roteert.

Om sneller te lopen pas je je pasfrequentie aan: je maakt meer passen om je snelheid te vergroten. De armbeweging is ondersteunend aan het wandelen en creëert een goede balans. De snelheid van je armpendel bepaalt ook je wandelsnelheid. Bij een snelle armbeweging – een hoge wandelsnelheid – zijn je armen gebogen in 90 graden en bij een rustige armbeweging – een rustig wandeltempo – hangen je armen ontspannen naar beneden.